Представяне на проекта и обмяна на опит с университетски преподаватели от Ниш, Република Сърбия

На 17 ноември т.г. в Кюстендил се проведе кръгла маса, на тема: Българите на Балканите отвъд границата след 1878 . Кодът на оцеляването“, реализиран от научен екип на Университета по билиотекознание и информационни технологии.

В рамките на дискусионния формат членовете на научния колектив – проф. д.фил. н. В. Добрева и проф. д-р Б. Бужашка представиха пред аудиторията целите и задачите на проект „Интердисциплинарно изследване върху вярванията и представите за свръхестествените и митичните сили, съхранени в културната памет на Северозападна България, и тяхната трансмисия през времето“. С присъстващите представители от различни български общности бяха обменени мисли по отношение съхраняването на нематериалното културно наследство и неговото препредаване през различните поколенията.

От страна на ръководителя на проекта – проф. д-р В. Велев, бе осъществен контакт с представители от университета в Ниш, Република Сърбия, с които бяха договорени бъдещи съвместни дейности с оглед изпълнение целите на проекта.